traditioneel fluitkoord

9

vernieuwing
< begin   0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

de verbeteringen
 
In 1988 kreeg ik van Scouting Nederland het verzoek een nieuwe beschrijving voor dit fluitkoord te maken. Ik heb daarbij uiteraard de oorspronkelijke vorm behouden, maar wel enkele knooptechnische verbeteringen aangebracht.

Zo is het eind van de bootsmanplatting veranderd, waardoor deze niet meer los kan en er ook geen gerafelde eindjes koord uit kunnen komen.

Dit is bereikt door het begin van het koord anders aan te pakken. Het totale stuk koord wordt, nadat het korte stukje voor de bezetting er af is gehaald, nu niet in 3 grote stukken geknipt, zoals in de oude beschrijving stond, maar in 2 stukken. Daarmee wordt het begin van de vlecht ook iets anders aangepakt, waardoor het mogelijk is geworden de bootsmanplatting goed af te werken. Dit kan omdat er nu lussen op het eind van vlecht zitten, in plaats van afgeknipte eindjes.

Een tweede probleem in de oorspronkelijke uitvoering was de eind bezetting. Deze was veelal te slap en na enige tijd kwam er meestal een gerafeld eindje uit de bezetting. Na 1954 is de eind bezetting bovendien bij velen te lang geworden door de op pagina 8 genoemde wijziging van el naar meter. In de oude beschrijving werden de korte en lange einden tegen elkaar gezet. Door deze einden 5 cm over elkaar te leggen en bovendien vast te naaien is een stevige kern onder de bezetting gekomen.

De bezetting wordt gemaakt met een stukje koord van 70cm (± 1 el) waarbij beide einden onder de hele bezetting door gaan en niet onder een gedeelte zoals oorspronkelijk.

In 1989 is de nieuwe beschrijving door de Scout Shop als brochure uitgegeven. De meetkundige benadering bleek echter voor velen ingewikkeld en de tekeningen waren beperkt.

In 2001 heb ik opnieuw een uitgebreidere beschrijving gepubliceerd, nu in het blad Flitz. Ten opzichte van de voorgaande zijn de tekeningen verbeterd en zijn er veel meer tekeningen opgenomen. Het afmeten van de stukken koord heb ik daarin vereenvoudigd door twee maten (680 en 450 cm) aan te geven.

Via deze website is het me nu ook mogelijkheid je met fotos en wat meer beschrijving uitleg te geven van dit mooie fluitkoord .



© Theo Slijkerman 2001

Met dank aan Jan van der Steen voor het historisch onderzoek.


Weet jij nog
historische of andere informatie over dit fluitkoord?
Laat het mij weten contact 

©  theo
 
top /\    volgende >