honderd
Turkse knopen

6

maken van de knoop

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


print-knip-plak
 



Na het afdrukken en op maat snijden van het schema moet er een koker van worden gemaakt. In die koker steek je knopspelden op elk punt waar een bocht komt.

Je kunt de afdruk op dun karton plakken en er dan een koker van maken.

isolatiebuis
 

Maar om te oefenen kun je het beste gebruik maken van isolatie materiaal voor verwarming- of waterleidingbuizen. Dat is buisvormig isolatiemateriaal dat in elke bouwmarkt verkrijgbaar is en het is niet duur. Ze zijn er voor verschillende diameters buis (12-15-22mm) en met verschillende wanddikten. De dunwandige zijn veelal donkergrijs en de dikwandige blauw.

De kleinste maat is het handigst. In de voorbeelden is gebruik gemaakt van isolatie voor buis van 12 mm. De omtrek daarvan is 9,2 cm. Snij de isolatiebuis in stukjes van 25 cm.

uitleg
 

Rol het schema om de isolatiebuis en plak begin en eind met plakband aan elkaar. Het afgesneden eind komt tegen het begin van het schema, dus op de maatlijn 0 en je legt het afgesneden eind dus over de linker marge van de afdruk.

Op het schema zie je de lijnen voor de slagen aangegeven (1 tot en met 15). Je kunt dus bij een gekozen aantal bochten met het zelfde schema meerdere varianten van het aantal slagen maken.

Bij een keuze voor 6 bochten kun je met een gemaakte werkkoker dus de knoop met 13 slagen maken, maar ook met 11 of 7 of 5 slagen.

Op de eerste en op de gekozen slagenlijn steek je knopspelden. Steek ze wat schuin naar binnen, dan kun je het touw er makkelijk omheen slaan.

Begin nu bij bochtnummer 1 (je kunt op elk punt beginnen, maar dit is wel zo duidelijk). Leg daar het touw uit met voldoende lengte om helemaal rond te kunnen komen. Steek op punt 1, het beginpunt, de speld door het touw om het vast te zetten.

Volg de lijnen van het patroon. Je moet soms wel even onder het touw kijken om te weten of je bij de kruising er onderdoor moet of er overheen. Gewoon een paar keer doen, dan wordt dat vanzelf duidelijk.

Deze techniek heb is ook beschreven en toegelicht bij het onderwerp "een mooie armband" op deze website. Kijk even bij pagina 2 van dat artikel. Het verschil is alleen dat je daar makkelijke kunt zien of je er onderdoor moet, omdat er dan een cirkeltje is aan gegeven.

6 bochten - 11 slagen
 

Als het goed is kom je weer bij punt 1 uit en ben je nergens verkeerd gegaan in het vlechtwerk. Zo niet, dan moet je gewoon overnieuw beginnen.

Na één keer rond te zijn gegaan ga je voor een tweede of eventueel derde keer rond. Het hangt een beetje af van het soort touw of dat makkelijk gaat.

Je kunt er ook voor kiezen om het touw, na enkele doorsteken voor de dubbeling, van de koker af te halen en dan uit de hand verder gaan.

De Turkse knoop hier naast heeft 6 slagen met 11 bochten.

scouts maken een Turkse knoop van 6 bochten en 11 slagen

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl