zeppelinsteek

3

namen en varianten

   0  1  2  3 

zeppelinsteek
rosendahlsteek
 



De zeppelingsteek wordt ook wel de rosendahlsteek genoemd naar Charles Rosendahl. Hij is commandant van verschillende beroemde Amerikaanse luchtschepen geweest. Als je iets over de historie van luchtschepen leest, kom je zijn naam zeker tegen in de verhalen over de Shenandoah, Los Angeles en de Akron. Rosendahl wilde dat zijn luchtschepen met de zeppelinsteek werden vastgezet.


zeppelinsteek en huntersteek
 



Er is een knoop die veel op de zeppelinsteek lijkt.
Sinds 1978 kennen we de in Engeland gepubliceerde steek van Hunter. Men dacht toen dat het een nieuwe steek was, maar later bleek dat de Amerikaan Phil Smith deze steek al in 1943 had gepubliceerd.

Hiernaast zie je de zijkant van de zeppelinsteek, de bovenste. Daaronder twee varianten van de huntersteek. Bij de zeppelinsteek gaat de witte bocht links naar beneden en de rode bocht rechts naar boven. Bij de huntersteek gaan beide bochten omhoog. De gele steepjes geven de richting van de bochten ook aan.


zeppelinsteek en huntersteek
 



Aan de voorkant valt het verschil niet direct op. Linksboven is de zeppelinsteek en de twee daaronder de varianten van de huntersteek.


zeppelinsteek en huntersteek
 



Voor de volledigheid ook nog de achterkanten van deze knopen. Linksboven is weer de zeppelinsteek.



De zeppelinsteek is dus een mooie symetrische knoop.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl