hangmat maken

9

dwarshout en diepte van de kuip

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 


hangmat dwarshout met gaten
spantouwen orspronkelijk model
 



Bij het in 1967 geïntroduceerde ontwerp van de hangmat is uitgegaan van een veel gebruikt systeem met twee vaste dwarshouten waarin gaten zijn gemaakt voor de spandraden. Per spandraad werden dan drie mazen samengenomen en de middelste twee spandraden werden dubbel uitgevoerd. Het begin en eind van het net zijn dan over de breedte van de mat bij de dwarshouten horizontaal; naar het midden toe ontstaat een kuipvorm in de mat.



hangmat dwarshout
 

Eenvoudiger, sterker en met meer comfort is een dwarshout dat alleen de randen uit elkaar houdt.



hangmat maken





 

De kuipvorm van de mat begint dan al bij de einden van de spandraden en verloopt vloeiend naar het diepste punt in het midden. Hierdoor heb je ook aan hoofd- en voeteneind al een kuipvorm.

De dwarshouten zijn standaard 70 cm lang, maar kijk ook even naar de variant die onderstaand op de pagina is vermeld. Aan de einden van het hout wordt een inkeping gemaakt met een lengte van ongeveer 2 cm. De breedte van de inkeping moet iets ruimer dan de dikte van het randtouw zijn.

Boor op 2 cm van het einde een gat van 8 mm of 10 mm en zaag het midden van het hout weg. De randen van de inkeping goed afronden om te voorkomen dat deze in het touw gaan snijden.

Om splijten van het hout te voorkomen wordt achter de inkeping een binding van touw aangebracht.

Eindafwerking dwarshout hangmat met Turkseknoop

 

Op de foto een dwarshout gemaakt van een bezemsteel. Om het inscheuren van het hout te voorkomen is een binding gemaakt met een Turkse knoop van 5 slagen en 4 bochten. Dit is natuurlijk mooi, maar ook functioneel omdat het touw niet los kan komen; iets wat bij een eenvoudige binding nog wel eens gebeurt.

Het grote voordeel van losse dwarshouten is dat je die eenvoudig kunt aanbrengen en er uit halen.

hangmat dwarshout
 

Om een vorkvorm aan het dwarshout te maken zijn vele mogelijkheden te bedenken. Het gaat er om dat het randtouw (en één rand van een maas) op de kop van het hout blijft hangen. Dat kan ook door twee latjes op het dwarshout te binden, die dan buiten het dwarshout steken.

deelbaar dwarshout
deelbaar dwarshout

 

Een dwarshout van 70 cm is soms wat onhandig lang voor het vervoer of om op te bergen. Een deelbare stok is daar de oplossing voor. Zaag de stok door (of gebruik twee korte stukken) en bewerk het midden gedeelte zodanig dat er een stuk buis overheen kan. Aluminium buis is het beste. Eén kant van de buis kun je vast zetten. Gebruik je vierkant dwarshout; er ook vierkante buis. Maar als je het midden gedeelte rond maakt, kun je ook daar een ronde buis gebruiken.

Bedenk ook dat het geen ramp is als je de stokken vergeet mee te nemen. Er is altijd wel ergens een tak of stok te vinden die je kunt gebruiken. En een lat met twee draadnagels op de koppen werkt ook.

hangmat varianten in de breedte  

Met de losse dwarshouten (stokken) kun je ook gemakkelijk variëren in de breedte van de mat.

Met twee even brede stokken is de hangmat aan beide kanten hetzelfde.

Bij het voeteneind heb je minder breedte nodig dan bij de schouders. Je kunt aan het voeteneind dus een kortere stok gebruiken. Een bezemsteel is meestal 120 cm lang en kan worden gedeeld in stukken van 70 cm en 50 cm.

Ook kan de stok aan het voeteneind weggelaten worden. Maar dat blijkt toch minder comfortabel.

hangmat instellen  

Als je de hangmat voor de eerste keer ophangt en er in gaat liggen zul je merken dat het net uitzakt en er een diepe kuipvorm ontstaat. Dat komt omdat alle dan nog vrij losse knopen in het net eerst strak worden getrokken, waardoor de lengte van het net groter en het net dus dieper wordt.

kuipvorming van de mat

 

Hang de hangmat opnieuw op. De ophangtouwen inkorten, omdat het net nu langer is geworden. Door de randtouwen strakker of korter te maken, kun je de diepte van de kuip instellen.

kuip versus plank  

De eerste paar keren dat je de hangmat gebruikt zal het nodig zijn de lengte van de randtouwen opnieuw in te stellen. Te los geeft een ´strijkplank´ waar je vanaf rolt. Te strak een diepe "badkuip" waar je moeilijk uit komt.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl