Oceaanmat

0

inleiding
touw ||<<home  0  1  2  3  4  5  6  7 

oceaanmat


vlechtpatroon
 

De oceaanmat is een klassieke mooie sierknoop. Om ook zonder enige ervaring deze mooie knoop te kunnen maken heb ik in 1987 een papieren vlechtpatroon ontwikkeld waarmee heel eenvoudig de basis voor een oceaanmat is te maken. In de loop der jaren zijn er met dit hulpmiddel door vele honderden kinderen vanaf een jaar of zeven oceaanmatjes gemaakt, en niet alleen door kinderen.

Het is een leuke activiteit om alleen of met een groep te doen. Deze beschrijving is nogal gedetailleerd, om ook mensen met weinig of geen ervaring in knoopwerk op weg te helpen.

Het principe is heel eenvoudig. Druk een blad met vlechtpatronen af en snij met een holpijp de gaatjes uit. Vlecht het touw volgens de aanwijzingen door het papier. Scheur het papier er daarna af, en klaar is de basisvorm van de oceaanmat. Daarna kun je de knoop verdubbelen.

Op de volgende pagina's vind je de nadere uitleg. Om het eenvoudig te houden wordt eerst uitgelegd hoe je met drie korte stukken touw kunt werken, daana de uitleg van een mat uit één stuk.

1 het vlechtpatroon printer

2 het touw

3 de basisvorm

4 matje met drie losse draden

5 matje uit één stuk

6 de afwerking

7 variaties met ander materiaal


Deze knoop
is ook beschreven
in de rubriek
IN DE KNOOP (nr 15)
van het blad
Actie ,
editie april 1988

en in

Knotting Matters - Issue 26 - januari 1989

© Theo Slijkerman 1987/2005

© theo
 
/\ top