mat met 14 bochten

1

start I en -II

   0  1  2  3  4  5  6  7 

mat
 Op pagina 3 en 4 wordt de knoop stap voor stap uitgelegd. Kijk deze eerst even door. De basis van de mat ligt in figuur 5. Je ziet hier namelijk twee lange lussen links en rechts naar boven wijzend en twee korte lussen links en rechts naar beneden wijzend.

Voor het maken van de mat kun je het beste werken op een werkbord van tempex of karton. Daarin kun je met spelden de knoop op z'n plaats houden.

Om de mat goed te kunnnen maken, moet je de lengte van deze lussen weten. Ik heb dit in twee varianten uitgewerkt, Start I en Start II. De maten die je moet weten kun je vinden via de rekenmodule op pagina 2.


mat
 Start I

De twee korte lussen zijn blauw aangegeven. De lengte van de blauwe stukken is de maat M-A. Het midden van het touw is M. De lengte M-A kun je berekenen op pagina 2. Markeer het midden en de twee punten A op het touw.

De twee lange lussen zijn rood aangegeven. De lengte van de rode stukken is de maat A-B. De lengte A-B vind je ook via pagina 2. Markeer ook de twee punten B op het touw.

Ga nu naar pagina 3 om de knoop te maken, en zorg er voor dat de lussen in figuur 5 de op de juiste maat worden gelegd.
mat
 

Start II

Bij deze start teken je eerst een diagonaal kruis. Vanuit het kruispunt zet je links en recht naar boven de maat Y uit en prik daar een speld in het werkbord. Het zelfde doe je naar beneden met de maat Z. Met de maat X kun je punt M, het midden van het touw, bepalen. Ook hier een speld in steken.

Vanuit het midden span je nu het touw langs de spelden, waarbij je de figuren 1 tot en met 5 van pagina 3 volgt. Hoewel wat scheef getrokken heb je zo wel de juiste maat voor de lussen bepaald en kun je verder de figuren 6 tot en met 14 op pagina 4 volgen.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl