honderd
Turkse knopen

1

algemene beschrijving

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 

"Man in oosters kostuum" met tulband / Rembrandt van Rijn / 1635 / Rijsksmuseum Ansterdam
 



De naam

De naam van de knoop doet vermoeden dat er een link is met Turkije. De waarschijnlijke link is dat Turkije vanuit Europa gezien door de eeuwen heen de poort naar Azië is geweest. In dat werelddeel is het dragen van een tulband een al heel oud gebruik. Rembrandt gebruikte dit onderwerp bijvoorbeeld in tal van schilderijen, zoals de hier afgebeelde "Man in oosters kostuum" uit 1635. Een eenvoudige Turkse knoop lijkt een beetje op een tulband, dus "een knoop uit Turkije". In somige (vertaalde) knopen- boeken kom je de naam tulbandknoop wel tegen, maar de naam Turkse knoop internationaal in gebruik.

   

 




turkse knoop 6bx16s
 

De Turkse knoop bestaat uit bochten en slagen.

De bochten liggen aan de boven- en onderkant op de rand van de ring en zijn makkelijk aan te geven en te tellen. De slagen vormen het vlechtwerk langs de zijkant van de knoop. Het tellen is wat lastiger, maar het is het aantal diagonaal lopende lijnen dat je tegen komt als je de knoop zou doorsnijden. Daarbij telt de dubbelling van het touw natuurlijk niet mee.

Een knoop met veel bochten en weinig slagen heeft de vorm van een smalle ring. Met weinig bochten en veel slagen wordt het meer een koker.

Hier zie je een knoop met 6 bochten en 13 slagen. Deze heeft de vorm van een lange koker met kleine diameter Maak je met het zelfde touw een knoop met 13 bochten en 6 slagen, dan wordt het een korte ring met grote diameter.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl