Oceaanmat
meten en maken

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3  4  5  6  7 


oceaanmat onder vaas bloemen
maten van de oceaanmat
werbord
 Je hebt hem vast wel eens gezien, het oceaanmatje. Het is een klassieke, redelijk eenvoudige mooie mat van touw. In een knopenbord is het vaak een opvallend onderdeel maar ook als deurmat of onder een vaas bloemen doet deze sierknoop het goed.

In deze beschrijving wordt een werkbord gebruikt waarmee het eenvoudig is de bochten en vlechten te volgen. Maar hoe teken je het model en hoe groot moet dat zijn als je een mat van een bepaalde maat wilt maken? Hoeveel touw is er eigenlijk nodig? En hoe groot is de mat die ik uit een stuk touw kan maken?

Op pagina 2 kom je bij het unieke rekenprogramma om alle maten en de lengte van het touw zelf te berekenen. Je kunt kiezen uit drie mogelijke berekeningen. Hoe je het patroon moet tekenen wordt uitgelegd op pagina 3 en daarvoor is ook een handige download beschikbaar. Dus meet hoe groot jij je oceaanmat wilt hebben, maak een werkbord en ga aan de slag.

Door het gebruik van een werkbord is het eenvoudig om meerdere exemplaren van een mat te maken. Het maakt het ook mogelijk om eenvoudig met een groep aan de slag te gaan.

 

1 uitleg van model en maten

2 bereken de maten     calulate the dimensions

3 patroon tekenen

4 werkbord maken

5 de mat maken

6 afwerking

7 download tekenschema   print

Voor jonge kinderen is ook een heel eenvoudige manier
om een kleine oceaanmat te maken.

 Het tekenmodel en werkbord
is voor het eerst gepubliseerd
in het blad Flitz, editie jun 2012 [2012- 2]
rubriek InDeKnoop, nr 123

© Theo Slijkerman 2012

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl