schuif-klemknoop

1

de omgekeerde toepassing

___0  1  2  3  4  5 


schuif-klemknoop prusik
 De knoop wordt gemaakt in een kleine touwstrop, een lus van touw. De gebruikelijke toepassing is om de strop aan een naar beneden hangend touw vast te maken en dan aan de strop het gewicht te hangen. De linker afbeelding op de foto. De touwstrop kan zo omhoog en omlaag worden geschoven langs het hangende touw. In de klimsport zit de strop aan de gordel van de klim(st)er.
Bij het artikel over de tuisteek wordt een zelfde situatie beschreven. Het stropje wordt dan gebruikt om het touw strak te trekken.

Maar als je geen berg gaat beklimmen of lijn strak moet trekken kan het ook andersom. Maak dan de strop ergens boven aan vast en laat het touw met het gewicht in de strop hangen. De rechter afbeelding op de foto. Nu is het naar beneden hangende deel van het touw eenvoudig omhoog of naar beneden te schuiven.

Deze toepassing, waarbij de strop boven aan bijvoorbeeld het plafond of boom hangt kan handig zijn voor een hangstoel of schommel die door verschillende personen wordt gebruikt. Voor kinderen zal de zitting laag moeten zijn en voor ouderen hoger. Maar een hanglamp kan er ook mee worden opgehangen en in hoogte versteld.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl