breiwerk met touw

2

de breihaak

    0  1  2  3  4  5 


breihaak breihaak
 

Met een breihaak wordt het breien met touw een aangename bezigheid.

Een uiterst eenvoudig gereedschap dat je kunt maken van een stukje koper- of ijzerdraad. Koperdraad vind je in elektra-installatiedraad. Je hebt een stuk van 30 cm nodig. Haal de isolatie er met een striptang af zonder het koper te beschadigen. Als er een beschadiging op de draad komt kun je dat met heel fijn schuurpapier weg werken, maar beter is een nieuwstuk draad te nemen.

Vouw de draad dubbel en knijp de bocht met een tang bij elkaar waardoor er een mooie werkbare punt ontstaat. Buig de dubbele draad in een ronde bocht.breihaak
 

Neem een stukje plakband en draai het eerste deel strak om het touw. Leg het touw tussen de twee einden van de breihaak en draai dan de rest van het stukje plakband strak om de breihaak.

Soms laat het plakbandje na een tijdje werken los. Geen nood, gewoon weer opnieuw vastmaken.breihaak
 

Je kunt nu aan de slag.

Deze breihaak van installatiedraad is geschikt voor touw van ongeveer 3 tot 6 mm. Voor dunner touw kun je dunner draad gebruiken. Voor dikker touw dikker draad.breihaak
 Om de haak wat stijver te maken kun je de twee einden halverwege aan elkaar solderen.breihaak
 Voor dunner touw tot circa 1 mm moet de breihaak dunner zijn. Een paar mogelijkheden.

A. Een halfronde naald. Polsternaald of weefnaald die stoffeerders gebruiken. Verkrijgbaar in een fourniturenzaak en soms in de supermarkt in een setje van 3 te koop of via internet.

B. Het tweede model is gemaakt uit de balijn van een oude paraplu. Niet elke paraplu heeft geschikte balijnen, maar heb je een goede dan kun je er 8 stuks uithalen. Het gaat om het oogje op het eind. Als het oogje te klein is even uitboren met een boortje van 3 mm.

C. Het derde model is een stuk RVS fietsspaak. Met gevlochten touw kan deze haak in het touw worden gestoken. Ook dan met een plakbandje het touw vast zetten aan de haak.

breihaak [made by F. Ottens}
 Voor wat dikker touw is een breihaak gemaakt van koperen buis erg handig.

Eerst de buis buigen, dan aan de puntzijde er een spievorm uit zagen of vijlen. De randen met een hamer tegen elkaar kloppen, de naad dichtsolderen en alles glad afwerken.

Het touw wordt in de buis gestoken en dan met tape vast gezet. Als er in de binnenkant van de buis schroefdraad is getapt kun je kunstof touw er in vast draaien zonder tape te gebruiken.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl