timmersteek

3

veilig werken

0  1  2  3  4 


Timmersteek
 

De timmersteek is te gebruiken in een situatie waarbij het touw onder spanning blijft, want de kracht zit in het feit dat de "slinger" om het werkeind klem wordt gezet tussen werkeind en het voorwerp.

Op de foto hier naast is met de pijl aangegeven waar een bocht in de "slinger" tegen de boom wordt gedrukt, een drukpunt.



Timmersteek
 

Bekijken we deze foto, dan zijn er drie plekken waar de slinger tegen de boom wordt gedrukt. Dat geeft natuurlijk meer weerstand dan één drukpunt.

Timmersteek  

Op een ronde vorm komen de meeste bochten in de "slinger" klem te zitten, dus dat zijn drukpunten. Toch zie je dat er maar vier drukpunten zijn. De eerste bocht heeft geen drukpunt, want het touw trekt deze bocht los van de cirkel. De beste drukpunten zitten aan de achterkant.

Met name als de diameter van de cirkel klein is en het touw relatief dik zijn er weinig drukpunten. Maar een grote diameter en een dun touw geeft veel drukpunten.

De ronde vorm hoeft niet alleen een boomstam of ronde ton te zijn. Ook een bos takken of kleine stammen geeft een ronde vorm.

Timmersteek  

Een rechthoekige vorm is echter niet geschikt voor de timmersteek.

Timmersteek  

In deze foto is de "slinger" met de rode stippellijn aangegeven. Op de rechte vlakken ontstaan geen drukpunten, alleen op de hoekpunten van het vierkant. Maar de "slinger" wordt niet tussen werkeind hoekpunt geklemd, want beiden liggen boven elkaar.

Dus: niet gebruiken op rechthoekkig materiaal.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl