verbinden met een knevel

3

situatie uit de praktijk

0  1  2  3 


Begin van de klus
 


Op de foto de top van een hoge boom. De zware tak, rechts aan de boom, moet er af. De tak moet aan het blauwe touw naar beneden komen, omdat laten vallen in deze situatie niet kan.

Het blauwe touw is hoog in de boom door een splitsing van twee takken gehaald, waardoor de boom zelf een soort hijskraan is, en wordt hoog aan de tak verbonden. Hoe je dit moet doen vraagt enige inventiviteit, maar is voor de uitleg van de verbinding met knevel niet belang. Het touw is onder aan de stam met de knevelverbinding vastgemaakt. Je ziet dat het touw niet helemaal strak is getrokken, en nog wat doorzakt tussen stam en tak.

Aan de tak is een tweede touw vastgemaakt, oranje gekleurd. Aan dit touw wordt getrokken na het zagen.



Tak half doorzagen
 

De tak wordt bij de stam ingezaagd. Niet helemaal door, maar tot het begint te kraken.

Nu aan het oranje touw trekken. De tak zal bewegen en scharnieren op het laatste stukje verbinding met de stam. Het blauwe touw staat nu strak.



Tak is losgebroken en naar beneden gevallen, maar blijft in het touw hangen
 

Met een laatste ruk aan het oranje touw breekt de tak los, valt en blijft met een schok in het blauwe touw hangen. De rek in het touw vangt de klap deels op.

Om de tak langs de stam naar beneden te laten zakken, kan het touw nu onder aan de stam worden los gemaakt van de knevelverbinding .


Dit is dus een situatie waarbij er plotseling een grote kracht ontstaat en het touw losgemaakt moet worden terwijl de last er nog aan hangt. Door de wrijving van het touw in de boom is het niet moeilijk zo een zware tak rustig naar beneden te halen.



klus geklaard
 

Klus geklaard.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl