touw en tegenslag
touwslaan

3

kardeelscheiders

0  1  2  3  4  5 


tol in touwbaan
 



Om te voorkomen dat bij het indraaien van de kardelen deze in elkaar gaan zitten, is het nodig de kardelen gescheiden te houden. Op een echte touwbaan wordt daarvoor een zogenoemde tol gebruikt. Dit is een houten blok in de vorm van een tol, met sleuven erin waar de kardelen door lopen.

Een tol is echter niet makkelijk te maken, daarom op deze pagina eenvoudige alternatieven waar het ook prima mee kan.



kardeelscheider 6 + pit enkel blad
 



Uit een plaatje hardboard, MDF of zelfs uit sterk karton is al een kardeelscheider te maken. Op deze foto een kardeelscheider voor 6 kardelen en een pit. Het is een enkel blad. Dit wil nog al makkelijk omklappen, daarom is een uitvoering met twee bladen op enige afstand van elkaar handiger.



kardeelscheider 6 kardelen + pit dubbel blad
 



De zelfde uitvoering voor 6 kardelen en een pit, maar nu met dubbel blad en twee handvatten. Deze kardeelscheider kan eventueel ook gebruikt worden voor 4 kardelen (met of zonder pit), 3 kardelen en ook 2 kardelen. Maar hij is ontworpen voor zes kardelen en voor minder is het vaak handiger een van de volgende modellen te gebruiken.

Maak van hardboard of ander dun plaatmateriaal twee gelijke delen met gaten van 10 mm. (Een download van het model kun je vinden op pagina 5.) Het handvat is een lat van circa 25 mm breed en 40 cm lang. Schroef de twee bladen op het handvat en boor daarna het gat in het midden door de lat.



kardeelscheider 4 + 1
 



Deze is voor 4 kardelen met pit. Maak van hardboard of ander dun plaatmateriaal twee gelijke delen met gaten van 10 mm. Een download van het model kun je ook vinden op pagina 5. Het handvat is een lat van circa 25 mm breed en 25 cm lang. Schroef de twee bladen op het handvat en boor daarna het gat in het midden door de lat.

Op de download vind je ook nog een model voor 3 kardelen.



kardeelscheider voor 4 kardelen
 



Bovenstaande modellen zijn met gaten uitgevoerd. De kardelen moet je daar eerst door halen. Dat lijkt wat lastiger dan de volgende modellen, maar blijkt met een groep kinderen wel handiger, omdat de kardelen er niet vanaf kunnen vallen.

Hiernaast zie je een model uitgevoerd als kruis en geschikt voor 4 kardelen maar dan zonder pit. Twee stukken van een tak halfhouts inkepen en dan met houtlijm op elkaar vast zetten. Zet de vers gelijmde verbinding even een uurtje of twee in de bankschroef.



mik
 



Dit model is voor 3 kardelen. Gewoon even opletten bij het snoeien van een boom of struik, want daar zit dit model van nature al in.



kardeelscheider voor 3 kardelen
 



Ook dit model is voor 3 kardelen. Voor het dwarshoutje moet een passend gat worden gemaakt. Daar is enige handigheid voor nodig. Voordeel van dit model is dat het dwarshoutje er uit gehaald kan worden en dat is makkelijk aan het eind van het touw, waar de kardelen bij elkaar komen.



kardeelscheider vorkmodel me dwarshout
 



Dit is het vorkmodel met uitneembaar dwarshoutje: een ontwerp uit 2014. Geschikt voor 3 kardelen en gemaakt uit stukken tak van een wilg. Ook hier het dwarshoutje dat er uitgehaald kan worden bij de laatste slag van het touw slaan. Bijzonder aan dit model is dat het niet kan omklappen, omdat de bovenste kardeel tussen de twee vlakken van de vork beweegt en de vork daardoor in de lijn van die kardeel blijft.



geknotte knotwilg
 



Tot slot het plaatje van de geknotte wilg die weer veel geriefhout heeft geleverd.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl