schietlijn

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3  4  5  6 


schietlijnkist Juttersmuseum Texel
schietlijn kit
 



Deze foto is genomen in het Schipbreuk en Juttersmuseum op Texel. Daar is onder andere, naast heel veel op de stranden aangespoeld materiaal, een gedeelte ingericht over de reddingsdienst. In de houten kist ligt een op een speciale manier opgeschoten lang en dun touw. Het is een schietlijn die werd gebruikt om een reddingslijn aan boord van een gestrand schip te brengen. De schietlijn wordt met een kleine raket weggeschoten en moet daarvoor heel snel en zonder haperingen los komen. Daarvoor is die speciale manier waarin het is opgeschoten. De schietlijn is een onderdeel van een reddingstoestel, de wipper.



Dit reddingssysteem wordt niet meer gebruikt, maar voor een schietlijn zijn er nog wel toepassingen. Op zee wordt de schietlijn ingezet om tussen schepen kabels over te brengen.

Voor kleinere toepassingen zijn er ook wel mogelijkheden. Bijvoorbeeld om een touw hoog in een boom te krijgen of om een noodlijn aan boord van een boot te hebben. Het zou ook gebruikt kunnen worden om in de winter iemand te redden die op zwak ijs in een wak is geschaatst, maar dan moet er natuurlijk wel ijs zijn.

Een raket of vuurpijl moet je natuurlijk niet gebruiken, maar met een pijl en boog of keesje kan je ook ver komen. In dit artikel een idee om een kleine schietlijn in een lunchbox gereed te hebben.

Maar eerst op pagina 1 meer over de schietlijn en het wippertoestel zoals dat bij de reddingsdiensten aan zee in gebruik is geweest.

 


1 reddingswerk en het wippertoestel

2 je eigen schietlijnkit maken

3 je eigen schietlijnkit gebruiken

4 verbeterde bodemplaat

5 verbeterd nagelbord en plaatje

6 langere schietlijn en keesjes

 



Over dit onderwerp is ook een klein artikel gepubliceerd
in het blad Scouting Magazine , editie september 2018 [2018-3],
Flitz - [InDeKnoop nr 148]

© Theo Slijkerman 2018

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl