splitsvlechten
ply split braiding

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


splitsvlechtdoorsteek in gevlochten koord sleutelhangers een deksel en kistje met een handvat
 De kameel is het schip van de woestijn. Dit wondelijke dier kan overleven in barre woestijngebieden, zoals in Noordwest-India, en wordt daar gebruikt als lastdier. Om vracht mee te nemen worden singels aangebracht. Dat zijn gevlochten banden waaraan de vracht wordt gehangen en vastgemaakt.

De techniek om deze banden en versieringen te maken wordt in het Nederlands splitsvlechten genoemd, maar is internationaal beter bekend als ply-split-braiding. Het is een oude techniek die al voor onze jaartelling werd toegepast is Noordwest-India, maar pas sinds circa 1975 internationaal bekend is geworden door onderzoek en publicaties van onder andere Peter Collingwood.

Met deze techniek kun je sterke praktische banden maken, maar ook heel mooie manden en kleurrijke kunstwerken. Op pagina 9 vind je meer informatie.

Maar begin eerst maar eens, om de basis van deze techniek te ontdekken, heel eenvoudig met het maken van een sleutelhanger en de toepassing van een handvat. Voor deze voorbeelden is uitgegaan van makkelijk verkrijgbaar en goedkoop materiaal en eenvoudig te maken gereedschap:
gevlochten touw en een paperclip.

 


1 dit is splitsvlechten

2 materiaal en gereedschap

3 sleutelhanger 1

4 sleutelhanger 2

5 handvat voor deksel

6 hengsel voor open kistje

7 vlecht aan musketonhaak

8 vlecht met platte veter

9 meer informatie

 Over dit onderwerp is ook een artikel gepubliceerd
in het blad Scouting Magazine , editie juni 2019 [2019-2],
Flitz - [InDeKnoop nr 151]

© Theo Slijkerman 2019

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl