3-4-5 steek

1

een 3-4-5 koord maken

          0  1  2  3  4  5 


 



Het principe bestaat uit het vormen van een rechthoekige driehoek. Er zijn twee haaks op elkaar staande zijden. De ene zijde is 3 eenheden lang, de tweede zijde is 4 eenheden lang. De schuine zijde is dan 5 eenheden lang.

Voor de eenheid mag je zelf een maat in vullen. Voor een kleine uitvoering zou je 30 of 50 cm kunnen gebruiken. Voor het uitzetten van langere lijnen buiten in het veld is 1 m een prima maat.



 



Je maakt het knopenkoord door in een touw elf gewone knopen te leggen en dan de einden aan elkaar te knopen. Er zitten dan 12 knopen in het koord. Alle knopen in de ring moeten op dezelfde afstand van elkaar komen.

Knoop 12 is echter een uitzondering. Hier worden de einden aan elkaar geknoopt en die knoop is dus langer dan de andere knopen. De afstand tussen knoop 11 en knoop 1 moet 2 maateenheden zijn, waarbij knoop 12 ongeveer in het midden van knoop 11 en 1 moet komen. Knoop 12 moet je niet gebruiken om een maat te bepalen en dus ook niet in een hoek van de driehoek!

Bij het maken kun je de afstand tussen elke knoop meten, maar het is nauwkeuriger om de lengte van meer knoopafstanden eerst op de grond uit te zetten en dan de knopen op de juiste plek te maken.



 



De 11 knopen in het koord zijn gewone knopen. Maak die steeds op de zelfde manier en bepaal de maat tussen de knopen ook steeds op dezelfde manier. Meet niet tussen de knopen, maar steeds vanaf de linker of rechterkant van elke knoop.



 



De verbindingsknoop kan worden gevormd door twee-zoete-liefjes, maar omdat de afstand tussen knoop 11 en 1 precies twee maateenheden moet zijn is een stelknoop handiger. De uitleg van die knoop vind je bij het onderwerp touwpasser



 



De stelknoop is een handvatknoop met een slipsteek of een halve steek. In deze toepassing is een halve steek praktisch.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl