stopperknopen
gebruiken

1

praktische toepassingen

0  1  2  3  4 


 



Een paar praktische toepassingen die je kunt gebruiken in diverse situaties. Hier uitgewerkt op stukken rond hout, maar uiteraard zijn het ideeën die je ook in anders situaties kunt gebruiken. Het hout hangt aan het touw, maar andersom kan natuurlijk ook, dat het touw aan het hout hangt.

1. Naald en draad. Aan het eind een stopperknoopje
2. Het touw gaat door het hout en aan de onderkant een knoop.
3. Er is wel een gat geboord, maar je ziet geen stopperknoop.
4. Op twee plekken aan het touw, maar geen knoop te zien.
5. Een heel kort stukje hout en geen stopperknoop te zien.
6. Het gat in het hout is groter dan de stopperknoop.

Onderstaand de uitleg van 2 tot en met 6.



 

2. Het touw gaat door het hout en aan de onderkant een knoop.

Er is een gat dwars door het hout geboord. Als de diameter van het gat gelijk is aan de dikte van het touw, is een klein knoopje al genoeg om te voorkomen dat het touw uit het gat wordt getrokken. Hoe diep je een gat kunt maken hangt af van de lengte van je boor.




 

3. Er is wel een gat geboord, maar je ziet geen stopperknoop.

Je ziet geen stopperknoop aan de onderkant, maar wel in een gat aan de achterkant. Dat gat aan de achterkant is haaks op het gat geboord dat van de bovenkant komt en moet zo groot zijn dat de stopperknoop er in past. Op deze wijze is een ondiep gat in de lengte van het hout, waar het touw door gaat, dus al voldoende.



 



4. Op twee plekken aan het touw, maar geen knoop te zien.

De stopperknopen zijn ook hier aan de achterkant in een gat verborgen. De gaten voor het touw zijn nu dwars op het hout geboord.

Zo kun je dus bijvoorbeeld ook een schilderij met een dikke houten lijst ophangen.



 

5. Een heel kort stukje hout en geen stopperknoop te zien.

Van bovenaf is het gat voor het touw geboord, dat uitkomt in een groter gat aan de onderkant. De stopperknoop is nu dus echt in het hout verstopt. Een mooie oplossing, die je ook kunt gebruiken om een houten kraal of -bal aan een touw te bevestigen.



 



Het gat voor het touw moet niet veel ruimer zijn dan de dikte van het touw. Als het gat enige lengte heeft moet je even een hulpmiddel gebruiken om het touw er door te krijgen. Bijvoorbeeld met plakband een lange dun uitlopende punt maken. Die punt steek je door het gat en daaraan trek je dan het touw er door.




 



Is het gat krap en/of ruw, dan zal het met plakband vaak niet lukken. Het touw geeft te veel weerstand en het plakband glijdt er af. Dan is het gebruik van een doorhaler de oplossing.

Een mooi exemplaar is altijd handig, maar met een stukje ijzerdraad kan het ook. Zie daarvoor bijvoorbeeld de eenvoudige versie op deze pagina over de oogsplits in gevlochten touw.




 

Staan het gat voor het touw en het gat voor de stopperknoop haaks op elkaar, dan is er enige aanpassing nodig om het touw er door te krijgen. Het gat voor het touw is dan meestal kort, dus de weerstand is gering.

Je kunt een doorhaler gebruiken als die de bocht kan maken. Daarbij insteken in het grote gat en uit laten komen uit het kleine gat.

Heb je een klein punttangetje dan is het al voldoende als het touw, of de plakbandpunt, net in het dwarsgat uitkomt. Daar pak je het met het tangetje op en trekt het naar buiten.



 

En dan is er nog de kans dat het gat eigenlijk te ruim is voor een stopperknoop in het betreffende touw. Dat los je op met een ring op de stopperknoop. Het gat in de ring moet goed passend zijn voor het touw en de buitenmaat van de ring moet groter zijn dan het gat waar het touw door loopt. Is gat heel groot, dan moet je er voor zorgen dat de ring voldoende sterk is, en niet doorbuigt. Dus voldoende stijf en dik.

In de foto zie je de mini-stopper achter de ring. De uitleg voor deze stopper vind je op de volgende pagina.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl