vaste Turkse knoop

1

voorbereiding

0  1  2  3  4  5  6  7 


 



Voor deze uitleg is een stuk rondhout gebruikt waarop de knoop wordt gemaakt. In dit geval een stukje van een boomtak, maar denk ook aan een bezemsteel of de steel van een hamer.

De knoop kan ook op een gladde buis (kunststof of metaal) worden gemaakt. Eigenlijk op alles wat rond is en waar het koord één keer door kan worden gestoken. Dus ook op een dikker touw kan de knoop worden gemaakt.

Boor een gat door het hout ter dikte van het koord.



 



Bij de afwerking van de knoop is het van belang dat je weet waar aan beide kanten van het hout het gat is gemaakt. Je moet namelijk daar het koord op pakken voor de afwerking, maar dat is dan verstopt onder de nog losse knoop.

Zet een paar cm onder het gat aan beide zijden een kruisje of stip op het hout, of bijvoorbeeld een streep op de kop van het hout. Als je het hout schoon wilt houden gebruik dan een plakbandje waar je op tekent. Dat kan er dan later weer af.



 



De knoop die wordt gemaakt krijgt 4 bochten en 3 slagen. Om te berekenen hoe lang het koord moet zijn dat je hiervoor nodig hebt, vindt in het artikel over 100 Turkse knopen (IDK 108) de Turkse-knoop-rekenmachie.

De gegevens die je moet invullen zijn:
O    = de omtrek van het voorwerp waar de knoop op komt;
Nb = 4 , het aantal bochten;
Ns = 3 , het aantal slagen.
Omdat de knoop wordt verdubbeld heb je 2x de berekende lengte nodig.

Voor deze versie van de knoop kan de lengte ook worden bepaald door het koord 9x om het voorwerp te winden.



 

Om de uitleg duidelijk te maken wordt in deze beschrijving een koord in twee kleuren gebruikt. De helft blauw en de andere helft rood.

Daar waar het koord uit het gat komt noemen we het begin van het koord.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl