in plaats van elastiek

2

maken van de schuifknoop

     0  1  2  3  4 
 

Een eenvoudig gereedschap dat je nodig hebt is een doorhaler. Gewoon een stukje dubbelgevouwen ijzer- of koperdraad. Op de foto groen geplastificeerd ijzerdraad uit een tuincentrum. Het gele koord er aan is een handvat, maar dat is niet noodzakelijk. 

Leg het koord in een bocht, zoals op de foto is aangegeven. Met het rechter eind van het koord wordt de schuifknoop gemaakt. 

Leg de doorhaler er naast, waarbij de knik in het draad naar links wijst. 

Pak met je linkerhand het geheel vast. Met de rode cirkel is aangegeven waar en wat je dan vast pakt. 

Sla het rechter eind van het koord om de doorhaler en daarbij ook om zichzelf en om het naar links lopende deel van het koord dat straks door de schuifknoop gaat. 

Maak zo vier slagen. In vaktaal vier rondtors. 

Steek het laatste stukje door de doorhaler.
Let op: Alleen het laatste stukje moet in de doorhaler zitten. 

Pak de vier rondtorns nu vast en trek de doorhaler naar rechts. Daardoor trek je het eind van het koordje midden door de vier rondtorns. 

Als het eind er door is, valt de doorhaler vanzelf los.

 

De rondtorns zijn nog erg los. Houd ze nog steeds vast in je linker hand. Pak het korte eindje en trek er aan, waardoor de rondtorns verkleinen en de schuifknoop wordt gevormd. Hierbij zul je de rondtorns tussen je vingers ook moeten vormen door ze in de draairichting strakker te maken. Begin daarmee met de eerste gemaakte rondtorn. Er komt dan steeds meer ´loos´ uit de rondtorns, waardoor het rechter eindje langer wordt.

 

Trek de knoop goed strak aan. Hiermee bepaal je spanning die de knoop zal geven op het eind dat door de knoop loopt. Dus hoeveel trekkracht er op de band kan worden gezet, zonder dat deze open schuift. Knip het pluizige eind er af, maar zorg er voor dat er een paar cm overblijft. Dat is nodig om later de mogelijkheid te houden de knoop strakker aan te trekken.

 

Smelt het eindje even met een vlammetje om rafelen te voorkomen. Dat gaat natuurlijk alleen met kunststof touw. Gebruik je gevlochten katoen, smeer het eind dan in met houtlijm en als dat gedroogd is afknippen.

 

Dit is dan het resultaat. Op de volgende pagina de afwerking van het linker eind.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl