Turkse knoop
5 bochten 4 slagen

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3  4  5  6 


Klik op deze groene balk Op de foto vijf variaties met een Turkse knoop van 5 bochten en 4 slagen. Je ziet dat je met dezelfde knoop meerdere vormen kan maken. De achterste knoop is gemaakt op een stammetje met een zijtak. Dit kan dus ook op een T-kruising zijn, zoals bij het stuur van je fiets. In de voorste rij zie je van links naar rechts: een ring, een platte mat, een ring met platte rand en een bol. En allemaal dezelfde knoop! Op pagina 1 meer hier over.

Hoe je deze Turkse knoop maakt vind je op pagina 2. De knoop op een T-kruising is precies het zelfde, maar je moet even weten hoe je de zijtak in de knoop op neemt. Dat vind je op pagina 3.

In het artikel Honderd Turkse knopen op deze website staat een algemene uitleg over Turkse knopen, een rekenmodel om de lengte van het benodigde touw te bepalen en een systeem om alle mogelijke Turkse knopen te maken. Voor deze knoop met 5 bochten en 4 slagen krijg je op pagina 4 nog een ander hulpmiddel en op pagina 5 een patroon om de mat te maken.

Maar als je de tijd neemt om te leren de knoop zonder die hulpmiddelen te maken is dat wel zo handig.

 

1 vijf variaties met dezelfde knoop

2 de ring uit de hand maken

3 een T-kruising uit de hand maken

4 een ring met behulp van een schema

5 een mat met behulp van een schema

6 downloads voor print of tablet  print


 Over dit onderwerp is ook een artikel gepubliceerd
in het blad Scouting Magazine , editie okt 2022 [2022-3],
Scouts Info [InDeKnoop nr 164].

© Theo Slijkerman 2022

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl