schoenmakerssplits

1

de valse
      0  1  2 
afmeten van benodigde eind   Voor het maken van de splits heb je op het eind van het touw een stuk nodig dat ongeveer 20x de dikte van het touw lang is.

Bepaal vervolgens hoe groot de lus moet worden.

Op de kruising moet de eerste doorsteek komen.
eerste doorsteek   Haal het touw open door n streng op te lichten en steek het eind er dan door.
Trek het touw er zover door dat er een eind van 20x de dikte doorsteekt en, als het goed is, de lus ontstaat die je wil hebben.

Bij deze eerste doorsteek komt het touw er van links doorheen, waardoor er een haakse kruising met de opgelichte streng wordt gemaakt. Bovendien zit deze eerste doorsteek aan de voorkant.
tweede doorsteek   Voor de tweede doorsteek, sla je een stuk over ter lengte van 5 a 8 x de dikte van het touw. Deze doorsteek maak je vanaf rechts aan de achterkant van het touw, waardoor er weer een haakse kruising met de op te lichten streng ontstaat.

Links zie je de achterkant.
2e en 3e doorsteek en afwerking   Voor de derde en laatste doorsteek sla je weer 5 a 8x de dikte van het touw over en maak je de doorsteek weer vanaf links aan de voorkant. In fig. 4 zie je alle doorsteken en maten aangegeven.

Je kunt de splits afwerken, door het eind met een klein touwtje vast te binden.Deze splits kun je ook in gevlochten touw maken !!!!!

© theo
 
/\ top