keesje of apenvuist

1

algemene informatie
      0  1  2  3  4  5  6  7 


plank met twee spijkers


De bol is uit de hand te maken, maar om hem te leren raad ik je aan hem eerst eens een paar keer met een spijkerplankje te maken.
De maten zijn afgestemd op een stuk gevlochten touw van 4mm dikte en tenminste 150cm lang, want om deze knoop te leren kun je het beste niet te dun touw nemen.
Boor in een plankje multiplex 2 gaten van 5mm op 28mm van elkaar en sla daar 2 spijkers doorheen van 12cm lang en 5mm dik.

doorsnede van de knoop De binnenkant van de bol is hol. Om de bol in vorm te houden moet die holte worden opgevuld. Dat vullen kun je doen door er een golfballetje, knikker of prop zilverpapier in te stoppen. De knoop op de vorige pagina is gevuld met een handgegoten bal van lood. Je kunt de holle ruimte ook vullen met een knoop die je eerst in het touw maakt. Als voorbeeld wordt een korte werplijnknoop gebruikt. Zie pagina 2.
Als de bol gebruikt moet worden aan een werplijn, moet de vulling zwaar zijn. Voor de sier maakt het gewicht niet uit.
apenvuisttabel Wil je deze apevuist ook in andere touwdikten maken, dan is het handig te weten, dat de netto-lengte touw die nodig is voor een drievoudige apenvuist ( gevuld met een korte werplijnknoop) ongeveer 200x de dikte van het touw is. Dat is dus de lengte in de strak gemaakte bol. Je begint echter in een nog losse bol, en daar is ongeveer 25% meer touw voor nodig. Die 25% extra knip je dus na het afwerken van de apenvuist af. De diameter van de bol wordt ongeveer 7x de dikte van het touw.

© theo
 
/\ top