Sjouwerman

5

in scoubidou-draad
      0  1  2  3  4  5  6  7 


knoop


Je kunt de sjouwerman ook in scoubidou-draad maken. Daarmee is het einde van bijvoorbeeld een ronde- of vierkante kruisplatting af te werken. Aan het begin van een platting is de sjouwerman ook te gebruiken, maar je zult ontdekken dat je dan wel enige ervaring moet hebben, omdat het korte begin moeilijk in de hand is te houden.

Het maken van de sjouwerman in scoubidou-draad is wel lastiger dan in touw. Dat komt omdat de plasticdraden niet makkelijk over elkaar glijden.

Op de vorige pagina's heb ik al aangegeven dat je de sjouwerman kunt gebruiken in 1, 2, 3, 4 en meer draden, dus dat moet mogelijkheden bieden voor mooie scoubidou werkstukken.

Om de sjouwerman strak tegen de platting te krijgen nog onderstaande tip.


knoop
Je moet de knoop eerst op de platting (vlecht) maken en hem er dan af rollen. De platting is in dit geval het staande part.

Neem de eerste draad, linksom een lus maken en van achteren doorsteken.


knoop
Neem de tweede draad, rechts van de eerste. Linksom een lus maken, voor de platting langs en van achteren doorsteken; eerst door de eerste lus, dan door de eigen lus.


knoop
De volgend draad. Linksom een lus maken, voor de platting langs en dan van achteren doorsteken door de eerste lus, door de tweede lus en dan door de eigen lus.


knoop
Dan de vierde en in dit voorbeeld de laatste draad. Ook weer linksom een lus maken, voor de platting langs, van achteren doorsteken door de eerste drie lussen en dan door de eigen lus.


knoop
Nu de sjouwerman netjes in vorm trekken zodat hij op het eind van de platting komt te liggen.


knoop
Dan de vier draden aantrekken en met duim en wijsvinger de knoop over het eind van de platting rollen.


knoop
En dit is dan het resultaat. Zo nodig de afzonderlijke draden nog even aantrekken om de knoop goed vast in vorm te krijgen.

Let op. Om de sjouwerman aan het eind van je werkstuk te kunnen maken, moeten de eindjes draad niet te kort zijn. Met ongeveer 10 cm is de knoop nog goed te maken.

Als dit het eind van je werkstuk is, kun je de draden nu afknippen, zo niet dan ......


knoop
...kun je vanaf de sjouwerman natuurlijk ook weer verder werken.


© theo
 
/\ top