Sjouwerman

6

een paar voorbeelden
      0  1  2  3  4  5  6  7 


knoop
De sjouwerman is mooi te gebuiken in allemanseindjes. Hier heb ik drie sjouwermannen verwerkt in een allemanseindje dat is gemaakt aan een trekkoord voor een lichtschakelaar.


knoop
Links een eenvoudige sleutelhanger gemaakt in twee dubbelgenomen witte koorden. Je kunt dit ook heel mooi met twee ronde schoenveters maken.

Rechts een sjouwerman in het eind van een vier strengs geslagen sisal touw. Je ziet dat het touw na de knoop weer in elkaar is gedraaid en met een touwbezetting is afgewerkt.

De sjouwerman wordt op schepen onderandere gebruikt als begin van een talreep en doet dan dienst als stopper op het jufferblok. In deze toepassing wordt de knoop ook wel talreepknoop wordt genoemd.


knoop


Op de vorige pagina zag je al de sjouwerman in sleutelhangers van scoubidou draad. Hiernaast zie je hoe ik een ring van scoubidou draad heb gemaakt, met daarop een sjouwerman als knop. Deze sjouwerman is met zes draden gemaakt. De hele ring kon net uit één scoubidou draad van 85 cm.


sjouwerman op platting
Sjouwermannen als afwerking van sleutelhangers die zijn gemaakt met een vierkante platting.

Op de grote een enkele sjouwerman, op de kleine twee achter elkaar.


Sjouwerman aan touw voor kist. Foto Ecofin
De sjouwerman in uit vier strengen geslagen hennep/vlas als stopperknoop op de sluiting van een kist. De touwsluiting is ontworpen voor de Einder, een van modellen ecologische uitvaartkisten met een natuurlijke uitstraling van de firma Ecofin.

© theo
 
/\ top