Vierkante platting

2

het hulpmiddel, de mobidai
      0  1  2  3  4  5  6 

marudai
  Kumihimo is een eeuwen oude Japanse vlechttechniek.
Voor het maken van soms zeer complex gevlochten koorden wordt een klein rond werktafeltje met een gat erin gebruikt, de marudai. De koorden worden traditioneel gemaakt van zijde.

Een mobiele uitvoering van de marudai, waarmee je dan uit de hand kunt werken, wordt in Europa een mobidai genoemd. Of die naam ook in Japan wordt gebruikt weet ik niet. Andere namen zijn vlechtschijf of kumihimo-disc. Met zo'n mobidai zijn veel soorten gevlochten koord te maken.

mobidai
 

Voor de vierkant gevlochten platting heb ik de hiernaast afgebeelde mobidai ontworpen.

Je hebt er een vierkant stevig stukje karton van 10x10 cm voor nodig. De hoekpunten van het vierkant snijd je er af en dan maak je in elke hoek een inkeping van 15 mm. In het midden maak je een gat van 10 mm. Met een holpijp van 10 mm is dat mooi te doen, maar je kunt ook met een mesje een vierkant gat snijden van 10 x 10 mm.

Op de mobidai teken je twee pijlen met de nummers 1 en 2. Let op beide pijlen lopen links langs het gat !

mobidai kaart
 

Heb je voor het maken van een mooie mobidai even geen goed materiaal bij de hand, dan kun je ook een heel eenvoudige versie maken uit bijvoorbeeld een aanzichtkaart. Even vier inkepingen knippen, een gat erin prikken en de pijlen er op tekenen is al voldoende.

© theo
 
/\ top