´

scouting
reuzenrad

6

modelbouw, materiaal en voorbereiding

   0  1  2  3  4  5  6  7  8 
 

In 1987, 17 jaar na de eerste uitvoering, is het reuzenrad beschreven in de 1e druk van het boek PIONIEREN, een uitgave van Scouting Nederland.
Je vindt het in het hoofdstuk Grote pionierobjecten.
De 5e druk van dit boek verschenen in 2017.

Van het in dat boek beschreven reuzenrad is ook een bouwmodel te koop. Een compleet pakket met beukenhouten rechte stokken en kunststof touwtjes, afkomstig uit Taiwan. De toelichting is in het Engels. Het geheel is goed verzorgd, maar er hangt een prijskaartje aan waardoor het niet voor een ieder toegankelijk is.

Het is voordeliger om een bolletje touw te kopen en zelf het hout te verzamelen. Waarschijnlijk zul je het resultaat mooier vinden dan een gekocht bouwpakket.



 



Het hout voor de modelbouw van het reuzenrad dat in dit artikel is gebruikt zijn dunne takjes van een knotwilg. Maar ook andere bomen of struiken zijn te gebruiken. Het zoeken en vinden van het juiste hout is al een leerzame en creatieve activiteit. Knip af wat je nodig hebt, dus niet een hele boom snoeien voor een paar takjes.

 

Zoek takjes met een redelijk recht gedeelte en knip direct stukjes op de grootste maat die je in het bouwmodel nodig hebt. In dit geval alle stukjes op een lengte van 30 cm.

 

Zorg er voor dat je ruim voldoende stukjes van 30 cm hebt. Dit werk doe je buiten bij de boom of struik die je gebruikt.

 

Maak alle stokjes glad door zijtakjes en hobbels weg te snijden met een scherp mes. Aan twee kanten insnijden om uitscheuren (van de bast) te voorkomen.

 

Dit wegsnijden is niet altijd een veilig werkje voor jonge kinderen of mensen die niet zo handig zijn. Laat het dan door iemand doen die dit wel veilig kan uitvoeren.

 

Nu moet een keuze gemaakt worden of het hout met bast of geschild, zonder bast, wordt gebruikt. Met bast geeft een mooie natuurlijke uitstraling aan het bouwmodel. Zonder bast wordt het de kleur van het hout. Van een wilg is dat wit. Schil direct op het verse hout, dan laat de bast nog makkelijk los.

LET OP, DROGEN!
Vers hout krimp als het droog wordt. Als je direct aan het bouwen slaat zullen de sjorringen een week later allemaal los van het hout komen. Dat effect is sterker als de bast er ook nog omzit, dat krimpt namelijk nog meer dan het hout. Laat het daarom tenminste een week drogen, dus plan het verzamelen van takken een week eerder dan het geplande bouwen.

 

Voor de foto´s van het rad in dit artikel is het hout geschild en dus wit, omdat dan de constructie duidelijker in beeld komt.

Zoek de mooiste stukken uit voor de betreffende onderdelen. Knip de kortere delen met een snoeimes op maat.

Voor de stoeltjes zijn gehalveerde stukjes gebruikt. Vergeet de ringen niet; Sleutelringen 15 mm.

 

Voor het juk is hout met bast gebruikt.



Download matenoverzicht pdf
 



Het hout - aantal, lengte en dikte
A   8x 30 cm     6 mm   spaakliggers
B   8x   9 cm     7 mm   dwarsliggers
C   4x 18 cm     5 mm   diagonalen
D   8x 23 cm     5 mm   schoren
E   1x 30 cm   12 mm   as
F   4x 3,6cm   12 mm   plank voor stoeltjes
G   4x 30 cm   12 mm   jukpalen
H   2x 24 cm   12 mm   schoorpalen


 

Voor de katrollen in de takels zijn kleine (sleutel) ringen gebruikt, maat 8 mm.

 

Voor het bouwmodel is nog een grondplaat nodig van multiplex of MDF. Afmetingen 30 x 60 cm, dik 18 mm.
Voor de palen van het juk moet je daar gaten van 12 mm in boren, maar niet er helemaal doorheen. Als je dat moeilijk vindt kun je ook kiezen voor een bodemplaat uit twee delen. De bovenplaat 12 mm dik, waar je de gaten helemaal door boort. Daaronder komt dan na het boren een plaat van 6 mm.

 

Voor de piketten waaraan de scheerlijnen worden vastgemaakt kun je cocktailprikkers of satéstokjes gebruiken.

 

Gebruik voor het touw voor de sjorringen natuurlijk materiaal als katoen of vlas/hennep. De sjorringen worden gefixeerd met verdunde houtlijm en dat trekt mooi in het natuurlijke touw. Bij kunststof ligt de lijm er boven op en dat is minder mooi. Katoen keukentouw, dik 1 mm is mooi materiaal, maar ook met een bolletje vlas- of hennep bindtouw krijg je mooie sjorringen.

Voor de scheerlijnen is 2 mm touw mooi. Als je dat niet hebt, kun je ook zelf driestrengstouw maken uit 3 draden van 1 mm.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl